CBT
Ce este CBT (terapia cognitiv-comportamentală)?
Terapia Cognitiv-Comportamentală (CBT; în engleză Cognitive Behavioral Therapy) este o abordare terapeutică validată științific. Așa cum sugerează și numele, CBT vizează atât restructurarea anumitor gânduri (iraționale), cât și schimbarea unor comportamente (disfuncționale). Aceasta are în centru relația de colaborare dintre client și terapeut, care stabilesc împreună obiectivele terapiei și pașii de urmat pentru atingerea lor.
Validarea științifică se referă la faptul că eficiența intervențiilor este riguros și obiectiv testată. Studiul prototip pentru testarea intervențiilor (în medicină și psihologie) este studiul clinic controlat. În cadrul acestuia, participanții sunt alocați aleatoriu în două grupuri: experimental (primesc intervenția testată), control (primesc altă intervenție, placebo, sau nimic). Această metodă ne permite să stabilim dacă o intervenție este eficientă și cât de eficientă este. De aceea, ideea conform căreia CBT este eficient în tratarea problemelor de sănătate mintală este mai mult decât o opinie. Este o afirmație susținută de sute de studii clinice controlate.
Gândurile și comportamentele au un rol central în abordarea cognitiv-comportamentală. Astfel, conform CBT, dificultățile de sănătate mintală sunt alcătuite din gânduri iraționale și comportamente disfuncționale. Să luăm ca exemplu depresia. Oamenii diagnosticați cu depresie au adesea gânduri (iraționale) precum „sunt un/o ratat/ă”, „nu mai pot să suport”, „este o catastrofă”. Aceste gânduri pot duce la emoții (ex: deprimarea) și comportamente disfuncționale (ex: izolare socială). Prin tehnici care vizează direct comportamentele disfuncționale, precum și indirect (prin restructurarea gândurilor), sunt vizate simptomele diferitelor probleme de sănătate mintală.
Relația de colaborare dintre client și terapeut este fundamentală în CBT. Aceasta presupune că deciziile sunt luate de client și terapeut împreună. În acest sens, psihoterapeutul joacă rolul de ghid. Clientul stabilește destinația, iar psihoterapeutul propune posibile trasee și îl ajută să înfrunte obstacolele care îi ies în cale.