Nevoia de a privi în spatele imaginii
Ne aflăm în plină pandemie. După lunile de izolare și limitare a contactului fizic, cu toții avem nevoie să ne îngrijim de propria sănătate mintală, dar și de cea a celor din jur. Aparent, cu toții suntem bine, iar din spatele măștilor ne păstrăm imaginea de „normalitate”. Încercăm să păstrăm aparențele în ordine. Dar ce se întâmplă când privim în spatele imaginii?
Această temă de a privi dincolo de aparențe, dincolo de măști, va fi una recurentă pentru inițiativa noastră. Cea mai frecventă categorie de probleme de sănătate mintală este anxietatea. Aceasta este o frică anticipativă, obiectul fricii nefiind prezent, ci doar anticipat. De cele mai multe ori nejustificată, ea ne predispune la reacții disproporționate în raport cu pericolul real/obiectiv din situație.
În spatele imaginii – psihoeducație
Inițiativa noastră își propune să ofere psihoeducație cu privire la anxietatea socială. Psihoeducația o vedem ca pe o gamă de activități prin care oamenii primesc informații teoretice, dar și practice cu privire la aspectele psihologice. În acest sens, psihoeducația urmărește atât reducerea unor simptome psihologice (privită ca un prim mijloc de intervenție), cât și oferirea de cunoștințe și abilități practice.
Ne propunem să mergem dincolo de miturile sau informațiile parțiale care circulă în spațiul public și în mentalul colectiv. Dorim să ajungem în spatele imaginii. Reducerea simptomelor de anxietate socială sau/și oferirea unor informații utile legate de aceasta ar putea crește suportul social – care reprezintă un protector semnificativ al sănătății mintale.