O persoana care consideră că are nevoie să vorbească cu un specialist despre dificultățile sale este binevenită în cabinet. De asemenea, orice persoană care ar vrea să își îmbunătățească viața sau să își descopere potențialul, poate veni să stăm de vorbă. Psihoterapia poate fi și reparatorie, cât și preventivă.
Întrebare
Răspuns
Colaborare
Pentru orice altă întrebare, te îndemnăm să ne contactezi.
The Right Question Institute spune că:
,,Adresarea de întrebări este abilitatea de a ne organiza gândirea în funcție de ceea ce nu știm.”
Echipa noastră a intuit câteva dintre întrebările frecvente legate de activitatea psihoterapeutului. Pe acestea le găsești mai jos.
Dar nu știm în totalitate ce nu cunoști. Ne-ar plăcea să aflăm și să te ajutăm cu răspunsuri avizate. Astfel, te încurajăm să ne pui întrebări. Împreună ne putem îmbunătăți această abilitate.
Trimite o întrebare pe adresa psi8imal@gmail.com
Întrebări frecvente
„Vindecarea” survine în urma efortului colaborativ dintre client și psihoterapeut. Ea este întotdeauna raportată la obiectivele și scopul stabilite inițial de client. În mare parte, clientul este cel care stabilește dacă și-a atins obiectivul și dacă mai are nevoie de psihoterapie. În unele situații, psihoterapia se poate încheia fără ca „vindecarea” să aibă loc.
De regulă, „vindecare” înseamna ameliorarea simptomelor. Folosim ghilimelele pentru că procesul terapeutic nu este liniar, ci are suișuri și coborâșuri, de altfel normale, dar, în final, va duce clientul spre o mai bună funcționare și stare de bine.
În general, o ședință de psihoterapie individuală durează 50 de minute. Ședințele de psihoterapie de cuplu, cele de familie sau de grup durează mai mult. Fiecare psihoterapeut își poate stabili propriul mod de lucru și durata ședințelor.
În primul rând, psihoterapeutul ar trebui să aibă atestat de liberă practică obținut de la Colegiul Psihologilor din România. În al doilea rând, ar trebui să ofere servicii psihologice la standardele organizației care îl formează într-o anumită abordare psihoterapeutică. Cele două demonstrează competențele psihoterapeutului. De asemenea, clientul are dreptul să știe și să ceară informații despre paradigma terapeutică folosită de terapeut. Există o multitudine de forme de terapie disponibile, dar nu toate sunt susținute de dovezi științifice în ceea ce privește eficiența lor.
Nu în ultimul rând, fiecare psihoterapeut are propriul mod de a interacționa și de a se comporta în cadrul ședințelor de terapie. Clientul este liber să își aleagă psihoterapeutul, în funcție de preferințe.
Toate informațiile obținute în cadrul ședințelor de psihoterapie sunt confidențiale.
Psihoterapeutul este obligat prin lege (nr. 213/2004) și Codul Deontologic al profesiei de psiholog sa asigure confidențialitatea clientului. În unele situații prevăzute de lege și codul etic, psihoterapeutul trebuie să ofere informațiile personale autorităților abilitate.
Unele cazuri necesită și expertiza unui psihiatru, fie de la spitalul de psihiatrie fie din cabinetul propriu. Ați putea fi solicitat să cereți și opinia unui psihiatru pentru cel mai bun tratament al dificultății dumneavoastră.
Există 2 cazuri:
a) în care anunțați că nu puteți ajunge
b) în care nu anunțați că nu ajungeți
De regulă, cei care nu anunță vor trebui să plătească și ședință respectivă. Cei care anunță stabilesc soluția împreună cu psihoterapeutul, în funcție de cauzele lipsei și cât de devreme a fost înștiințat.
Subliniem că fiecare terapeut are propria politică în astfel de cazuri. Ea trebuie precizată în contract și comunicată dumneavoastră.
Blog
Articole recente
ADHD la adulți
Care sunt simptomele comune ale ADHD-ului la adulți ? Tulburarea de...
Stresul – o poveste depre nepotrivire
Stresul reprezintă o reacție față de orice tip de schimbare care provoacă o...
Eroarea fundamentală de atribuire sau sursa neînțelegerilor noastre
Eroarea fundamentală de atribuire - puțin context „N-aș face asta niciodată în...
Reglarea emoțională – ce înțelegem din aceste trăiri?
Există un motiv pentru care oamenii au emoții, iar scopul reglării emoționale nu...
Despre emoții: din exterior spre interior
Fiecare dintre noi trece prin diferite emoții...zilnic. De...
Puterea unui angajament
Fiecare dintre noi visează la relații fără cusur, cu mai mult sau mai...
Vizați experiențe, nu obiecte
Experiențele – obiective dezirabile Cu toate că este o simplă convenție...
Cyberbullying – ușor de realizat, greu de combătut
,,Întrebare pe facebook: Cine este cea mai urâtă fată din școala noastră? Ana:...
Suicidul – singura moarte de prevenit?
Suicidul - un paradox? Teama de moarte este o puternică sursă de motivație....
Psihoterapia pe Skype – funcționează sau nu prea?
Psihoterapia pe Skype? Consiliere de grup pe Zoom? Consiliere psihologică la...