Depresie
Ce este? Semne si simptome
Tulburările depresive (depresie, distimie etc.) sunt printre cele mai comune tulburări emoționale din lume. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, mai mult de 264.000.000 de oamenii au simptome depresive (WHO, 2019).
Depresia este mai mult decât tristețe și lipsă de chef. Unele situații de viața au ca rezultat sentimente de tristețe și lipsă de valoare, dar nu înseamnă că avem depresie doar dacă ne simțim astfel. Un episod depresiv major afectează în mod negativ emoțiile, gândurile și gradul de funcționare al persoanei pentru cel puțin 2 săptămâni, în fiecare zi. Cu toate acestea, prevenția este cel mai bun tratament.
Depresia este o problemă afectivă, adică influențează în primul rând modul în care te simți. În acest caz, sunt prezente emoții de tristețe profundă, lipsă de speranță, pierderea interesului pentru activitățile plăcute. Alte simptome includ lipsa energiei, dificultăți de concentrare, dereglarea somnului și a poftei de mâncare. În cel mai rău caz, duce la apariția gândurilor suicidare și tentative de suicid.
Ce pot să fac?
Din fericire, persoanele cu simptome depresive pot beneficia de o varietate de tratamente. În cadrul Psi8imal, oferim tratamentele la cele mai ridicate standarde. Terapia cognitiv – comportamentală este cel mai eficient tratament psihoterapeutic disponibil (APA, 2019).
Cu ajutorul acestei metode, clientul este ghidat printr-un proces de schimbare a modului de gândire nesănătos care îi menține simptomele depresive. De asemenea, el este ajutat să se implice în activitățile care îi făceau plăcere anterior, tocmai pentru a crește nivelul emoțiilor pozitive.
În cadrul ședințelor de psihoterapie bazată pe paradigma cognitiv–comportamentală , vom aborda dificultățile clientului într-o manieră empatică, activă, personalizată și absolut confidențială.
5 lucruri de știut despre depresie:
- Majoritatea cazurilor de depresie apar între 18 – 29 de ani;
- Femeile prezintă un risc mai mare de a dezvolta această tulburare decât bărbații;
- Suicidul ca rezultat al depresiei este a 2-a cauză de mortalitate pentru persoanele cu vârsta între 15 – 29 de ani;
- Și copiii cu vârste între 3 – 17 ani pot dezvolta simptome depresive;
- Riscul pentru depresie creşte odată cu sărăcia, şomajul, evenimente negative de viaţă (decese, divorţuri, boli grave), alcoolismul, consumul de droguri.