Anxietate
Ce este? Semne și simptome
Tulburările de anxietate au în comun frica excesivă și alte perturbări ale comportamentului care împiedică persoana să își desfășoare activitățile dorite. Există mai multe tipuri de anxietate. Cele mai frecvente sunt anxietatea socială, anxietatea generalizată, atacurile de panică, fobiile specifice.
De cele mai multe ori, persoanele cu anxietate se simt copleșite de îngrijorări și frici la adresa unui potențial pericol. Mai mult decât atât, îngrijorarea este însoțită de creșterea tensiunii arteriale, bătăi rapide ale inimii sau senzație de sufocare/amețeală. Aceste persoane evită acele situații care le provoacă asemenea senzații. Acest lucru are, însă, consecințe nedorite la locul de muncă, la școală și în relațiile interpersonale.
Ce pot să fac?
Alături de depresie, anxietatea este o tulburare comună, cele 2 fiind deseori diagnosticate împreună. Prima linie de tratament este cea psihoterapeutică, terapia cognitiv – comportamentală fiind cea mai eficientă și de relativ scurtă durată (APA, 2019).
Echipa Psi8imal are un interes special în tratarea tulburărilor de anxietate. Folosim ultimele noutăți în materie de intervenții psihologice. Încurajările susținute și răbdarea sunt ingredientele esențiale care contribuie la succesul terapiei.
5 lucruri de știut despre anxietate:
- Deși se tratează destul de ușor, mai puțin de jumătate din persoane primesc tratament;
- Tehnicile de relaxare sunt folosite pentru reducerea simptomelor fiziologice;
- Modelele de îngrijorare excesivă, nesănătoasă, se învață de la persoanele apropiate;
- Mutismul selectiv este un tip de anxietate specific copiilor care apare destul de rar;
- Ipohondria chiar există și mai nou se numește anxietate (legată) de sănătate.