Tulburarea obsesiv-compulsivă
Ce este? Semne și simptome
Tulburarea obsesiv-compulsivă este caracterizată de prezența obsesiilor și a compulsiilor. Obsesiile sunt gânduri recurente și persistente sau imagini care sunt trăite ca fiind intruzive și nedorite și care, pentru cei mai mulți oameni cauzează anxietate sau distres. Acestea sunt fie ignorate sau suprimate, fie neutralizate printr-un alt gând sau comportament: compulsiile. Acestea sunt comportamente repetitive sau acte mintale (spre exemplu număratul de 3 ori până la 100 în speranța că lucrurile se vor liniști) pe care o persoană le face ca răspuns la un gând obsesiv sau pentru a respecta niște reguli autoimpuse care trebuie aplicate cu rigiditate. Aceste compulsii sunt realizate în încercarea de a combate anxietatea/distresul provocat de gândul sau imaginea obsesivă. Ceea ce este de reținut, însă, este faptul că aceste comportamente nu au nici o legătură reală cu scopul pentru care sunt realizate sau cu obsesiile care le declanșează. Mai mult, compulsiile sunt catalogate ca fiind exagerate.
Obsesiile și compulsiile consumă mult timp (durează mai mult de o oră/zi) și cauzează distres clinic semnificativ și dificultăți în viața noastră socială, profesională etc.
Tulburarea obsesiv-compulsivă și celelalte tulburări relaționate diferă de preocupările normale fiecărei perioade de dezvoltare prin faptul că sunt excesive și persistente, depășind asfel limitele dezvoltării într-o anumită perioadă de timp.
Ce pot să fac?
Cea mai eficientă formă de terapie pentru tulburările obsesiv-compulsive este CBT – Terapie cognitiv-comportamentală (APA, 2019). În cadrul Psi8imal oferim acest tratament psihoterapeutic la cele mai înalte standarde.
În cadrul terapiei CBT clientul este ghidat printr-un proces de schimbare a modului de gândire nesănătos. În același timp, se va lucra cu expunerea și prevenția răspunsului. Împreună cu psihoterapeutul, clientul va învăța să se expună și să facă față gândurilor obsesive fără a le mai neutraliza cu comportamente compulsive.
Poate părea dificil să ții piept anxietății și disconfortului, însă trebuie să știi că vei avea ajutorul terapeutului pentru a depăși situația dificilă în care te regăsești. Ședințele de psihoterapie se vor realiza într-o maniera empatică, activă, personalizată și absolut confidențială.
5 lucruri de știut despre OCD:
- Tulburarea obsesiv-compulsivă este cronică;
- O trăsătură esențială a OCD este vinovăția;
- Tulburarea obsesiv-compulsivă este relaționată cu anxietatea – NU este o tulburare psihotică;
- Poți duce o viață normală în urma terapiei;
- Tratamentul medicamentos este de ajutor, dar nu este complet fără psihoterapie.