Există un motiv pentru care oamenii au emoții, iar scopul reglării emoționale nu este să scăpăm de ele, ci să le folosim pentru supraviețuire. Astfel că ele au evoluat drept răspunsuri imediate și eficiente la o anumită situație internă sau externă. Uneori emoțiile ne încurcă atunci când nu sunt adecvate situației, ne dirijează spre comportamente nedorite sau sunt extrem de neplăcute și dificil de suportat. În acest punct intră în joc reglarea emoțională, adică abilitatea de a ne influența trăirea/intensitatea/frecvența emoțiilor. Aceasta poate fi atât reglare automată, cât și reglare gestionată conștient. Aici, accentul cade pe faptul că este o abilitate care se poate învăța.
Însă este dificil să reglăm ceva ce nu înțelegem sau, în unele cazuri, ceva ce nici nu putem numi. În acest articol vom vorbi despre înțelegerea și identificarea emoțiilor ca prim pas deosebit de important în procesul de reglarea emoțională.
Înțelegerea emoțiilor în general
Pe scurt, emoțiile ne ajută să facem 3 lucruri importante în viața noastră. Înțelegerea emoțiilor ne poate ajuta să ne descifrăm lumea interioară și să clarificăm de ce acestea fac parte din viața noastră. După cum am menționat și mai sus, scopul NU este să nu mai avem emoții deloc, ci să le folosim în beneficiul nostru. De asemenea, nu vrem să ne reglăm toate emoțiile întotdeauna. Mai degrabă le gestionăm pe cele intense și/sau frecvente și care ne afectează negativ activitățile zilnice, relațiile, viața în general.
1. Să ne motiveze să acționăm
Emoțiile ne pregătesc organismul să acționeze în așa fel încât să maximizeze șansele de supraviețuire. Ele ne ajută să acționăm rapid în situațiile importante, fără să fie nevoie să gândim în detaliu la fiecare situație prin care trecem.
EX: Dacă acoperișul casei ia foc, iar tatăl coboară liniștit pe scări și le spune calm celorlalți membri ai familiei ce se întâmplă, îi întreabă dacă se pot organiza să fugă, cum se simt, la ce se gândesc ș.a.m.d., reacția de fugă/luptă (de supraviețuire) se activează mai încet. Dacă tatăl ar coborî în fugă pe scări, strigând FOC! FOC! FUGIȚI!, ceilalți cu siguranță s-ar grăbi să se salveze. Emoția de frică/spaimă fiind cea care îi va energiza în această direcție și le va asigura cu cea mai mare certitudine supraviețuirea.
Cel puțin așa crede mintea noastră!
2. Să ne ajute că comunicăm cu ceilalți
Expresiile faciale și limbajul non-verbal sunt principalele modalități prin care ne comunicăm starea afectivă celorlalți și ajungem să ne conectăm emoțional. În plus, când conținutul comunicării este important, emoțiile ne ajută să întărim un răspuns din partea celorlalți.
EX: Atunci când o mamă îi transmite fiului său că este periculos să meargă pe munte neechipat, îi va fi greu să nu fie temătoare sau neliniștită. Însă, fiul ei va înțelege mai bine că este o situație periculoasă care merită mai multă atenție. Dacă îi va spune că e periculos cu zâmbetul pe buze, probabil ideea de periculozitate nu va fi transmisă în modul dorit.
3. Să ne ajute să comunicăm cu noi înșine
În acest caz, tratăm emoțiile ca pe semnale că se întâmplă ceva, în exteriorul sau interiorul nostru. De multe ori, expresia ,,Acționează din instinct” se referă la faptul că din experiențele avute, am reușit să identificăm când emoțiile sunt în acord cu realitatea și când nu. Din păcate, acest lucru ajunge în extremă atunci când emoția este tratată ca și cu am ar reprezenta realitatea – ex: Dacă mă simt de neiubit, înseamnă că sunt cu adevărat de neiubit. Când tratăm emoția drept o dovadă că ceea ce credem este adevărul absolut, putem ajunge să avem dificultăți emoționale și e nevoie să ne uităm mai atent la ce se întâmplă de fapt.